Verktøykassen

Tonje Waitz og Mette Schøyen holdt 28. november 2019 kurset Verktøykassen; tilpasset undervisning for ME-syke, i Gjerdrum kommune. Tilhørere var lærere, PP-rådgivere, fysioterapeut, ergoterapeut, helsesykepleiere og foreldre.

73460700_10158054071485466_7637164567751032832_n

Mette Schøyen og Tonje Waitz med noe av materiellet i Verktøykassen

Tonje og Mette fortalte om sykdommen, og viste animasjonsfilmene som er laget til Verktøykassen. Filmene illustrerer livet som ung ME-syk.

Det ble gitt tips og råd om å minimere belastning som kan virke symptomfremmende. For eksempel å holde presentasjoner i midten av synsfeltet for å unngå unødige øyebevegelser. Å sitte er bedre enn å stå, å ligge er bedre enn å sitte, for å kunne prioritere å bruke krefter på det som oppleves som viktig.

Utenforskapet var også et tema. Tonje, som selv husker overgangen fra frisk til syk, satte stor pris på oppmerksomheten fra klasse og lærer da hun ikke var frisk nok for skole. Til tross for reduksjon av belastninger, kan det være unge som er for syke til alle former for undervisning. Da kan det være nødvendig å huske at familieliv også er et fellesskap. Å være sammen med søsken eller andre gjennom å se en film sammen, kan også være verdifullt.

Institusjonene som deltok fikk hver sin fysiske verktøykasse som inneholder et godt gjennomarbeidet informasjonshefte og en minnepinne med filmer og program. Dette kan brukes til internformidling på arbeidsplassene.

Verktøykassen er utviklet av ME-foreningen, Rogaland fylkeslag, på oppdrag fra Fylkesmannen i Rogaland, med støtte fra Gjensidige-stiftelsen og andre samarbeidspartnere.

Dette skriver Mette Schøyen i en kommentar etter kurset:

«Vi fikk gode tilbakemeldinger på at kurs ga god kunnskap og konkrete verktøy for å kunne ivareta ME-syke barn i en ofte svært tøff (skole)hverdag. Tilhørerne syntes og våre egne erfaringer fra barn/ungdomstid med ME samt som rådgiver og mor til ME-syk ungdom, var verdifulle.

Takk for at vi fikk komme. Vi håper på mange nye oppdrag ❤!»

ME-foreldrene er glade for at dette gode og nyttige kurset blir holdt i stadig flere kommuner.

Bestill kurset til kommunen her

Dette innlegget ble publisert i Barn og unge med ME, Fakta om ME, ME, ME og skole, Om hjelpesystemene, Råd om ME hos barn og unge. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Kommenter

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *