Tid! Har du tid? Har du dårlig tid?

Mange ting er urettferdig fordelt her i vår verden, men vi har alle fått de samme 24 timene i døgnet, 7 dager i uka, til vi trekker vårt siste pust.
Hva velger vi å bruke tida vår på?

Det er bare å plukke på øverste hylle – eller nederste for den saks skyld. Å gå tom for ting å bruke tida til, skal vanskelig la seg gjøre. Man kan planlegge innkjøp, handle og lage mat, strikke, sy, rydde hele boligen, moppe gulv, vaske klær, hugge ved, skifte gardiner, tørke støv, vaske badet, bytte sengetøy eller støvsuge.

Man kan leke med barna eller lese for dem. Kanskje spille et brettspill eller leke «tampen brenner». Man kan besøke sine gamle foreldre, sine søsken, venner, kjente eller ukjente. Har man hage, kan man pusle, stelle, plante og pynte. Man kan tapetsere, male, snekre, rive ned og bygge opp innenfor eller utenfor fire vegger. Man kan vaske, polere, gnikke og gni på både bil, båt og motorsykkel.

Man kan sove, sløve og kope. Dusje, bade, pudre, smøre og barbere både legger og bart. Prøve alle klærne i skapet og gå Catwalk i stua. Man kan lese, skrive, studere, trimme, trene eller danse både tango og vals. Ja, lista er lang!

Og så bruker vi tida da. Noe av tida på det vi har lyst til, og noe av plikt og forventning. Noe bare «må» vi, andre ting mener «folk» at vi må. Men alt er valg vi tar. Hver minste, lille ting vi bruker tida vår på, er vårt valg. Vi er heldige. Vi kan hele tiden velge. Vi kan velge å gjøre vårt beste – for oss eller for andre, vårt nestbeste eller ingenting i det hele tatt. Vi kan velge å lukke øyne, ører og hjerte for det som skjer rundt oss, eller vi kan velge å bry oss. Vi kan velge å bruke all vår tid på oss selv, på andre – eller litt av begge. Vi kan til og med velge om vi skal stå opp av senga i dag og resten av uka.

Med mindre vi er bundet, kneblet og sperret inne. Alvorlig syke, skadet eller såret.
Da er valgene begrenset.

Min sønn er «bundet», «kneblet» og «sperret inne». Alvorlig syk! Hans valg er begrenset – meget begrenset! Men han har ikke gått tom for ting å bruke tida til. Lista hans er også lang! Han har de samme 24 timene i døgnet, 7 dager i uka. Han kan bare ikke velge selv hva han skal fylle dem med! Han kan ikke plukke verken på øverste eller nederste hylle. Lenkene som binder ham er usynlige. De hverken strammer, gnisser eller gnager i huden. «Buret» eller «cellen» han sitter i er ikke låst eller boltet. Det er pip åpent. Han er på åpen soning! Noen ganger velger han en tur i «luftegården». Lenkene og knebelen er fortsatt på! Ut i det fri – men fanget! Soningstiden blir enda lenger, «cella» enda mørkere og «lenkene» enda mer tyngende etterpå.

Når han ikke lenger kan velge – hvem har da ansvar for å gjøre timene, dagene, ukene og årene gode? Når han ikke kan velge å møte venner på kjøpesenteret etter skoletid – eller være på skolen for den del…

Når han ikke kan velge å lese, spille, besøke besteforeldre eller venner … når han ikke kan velge å drive med den sporten han elsker, eller skru og pusse på bil eller motorsykkel … hvem har da ansvaret for å fylle hans øyeblikk med mening?

Legg deg, lukk døra, slukk lyset, ta på øreklokker.

Tida går! 24 timer i døgnet, 7 dager i uka, 52 uker i året.
I fjor, i år! – Neste år…?

Av Hanne R.
Kortlenke: http://wp.me/p3VLNe-8f

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

0 svar til Tid! Har du tid? Har du dårlig tid?

 1. norwaymom70 sier:

  Åpen soning. Du sa det! En veldig god tekst. Trist…
  Klem til en mamma fra en annen. <3

  • hanneram sier:

   Tusen takk for tilbakemeldingen <3 En stor klem tilbake. Det føles godt å være en del av en "bevegelse"! I håp om å åpne noen øyne. Del gjerne videre fra denne bloggen. Håper dagen din/deres blir god.

  • @fryvil sier:

   Takk for alle tilbakemeldingene, norwaymom70! 🙂
   Klem til deg også, med ønske om en best mulig helg!

Legg igjen en kommentar

Kommenter

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *