Seminar 34: framtid og håp, dr. Nigel Speight 11. feb 2014

Wetenschap voor Patiënten (Vitenskap til pasienter)
Vi har oversatt utskrifter av dr Speight sine intervjuer med den nederlandske ME-foreningen, med tillatelse:

Hva slags positiv utvikling for ME har du sett i Storbrittannia?

La oss tenke over mulige framtidshåp for dette landet. Dette må inkludere mer biomedisinsk forskning, og det skjer nå. Og jeg tror det ville vært bra å ha flere randomiserte kontrollerte forsøk på både immunglobuliner og Rituximab, som kommer til å skje i Norge og her til lands. Å ha flere innfallsvinkler til å finne en årsak som kanskje fører til en behandling. Så la oss håpe at dette er veien videre. For øyeblikket tror jeg det mest prekære er at noen, kanskje parlamentet eller universitetene, at de faktisk gir mer retningslinjer til legestanden for å forbedre lindrende behandling, diagnostisering og beskyttelse av barn med ME. For øyeblikket skjer ikke dette.

Er det andre positive initiativ rundt i verden?

Utenlands er det noe annen positiv utvikling. Jeg var glad for å høre, da jeg var i Norge for et par år siden, at det norske Helsedepartementet ba ME-pasientene om unnskyldning for at de ikke har fulgt opp, og for at legestanden ikke har behandlet dem godt nok. Og jeg tror at jo flere land som faktisk tar innover seg byrden ME er i deres egne land og stimulerer legestanden til å håndtere det på en bedre måte, jo bedre. Det kan bare være av det gode. Selvsagt er det mye biomedisinsk forskning i USA akkurat nå, og videre forsøk med Rituximab kommer fra Norge. Jeg tror at å finne en kur for ME er den enkleste måten å skjære gjennom all kontroversen og den dårlige behandlingen av ME-pasienter, for da vil legestanden akseptere at dette er en fysisk sykdom. Og forhåpentligvis vil denne dagen komme i løpet av de neste 5–10 årene.

Tror du at årsaken til ME vil bli funnet, og i tilfelle når?

Jeg er bare kliniker, jeg er ikke en stor vitenskapsmann, så jeg vet ikke. Forhåpningsvis får vi en stor framgang de neste fem til ti årene. Det er mulig at vi ikke finner èn bestemt årsak, at vi faktisk finner flere undergrupper av ME. Noen med autoimmun årsak, andre med infeksjon som årsak, som til og med kanskje ender opp i den samme felles sykdommen. Men vi trenger rett og slett mye mer forskning og ressurser, og mye mindre fokus på psykiatrisk forskning.

Kortlenke til denne siden: http://wp.me/p3VLNe-ep

Det er lov å dele alle transkripsjoner fra prosjektet Wetenschap voor Patiënten (Vitenskap til pasienter), så lenge man tydelig oppgir ME/cvs Vereniging, www.me-cvsvereniging.nl som kilde.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

0 svar til Seminar 34: framtid og håp, dr. Nigel Speight 11. feb 2014

  1. Tilbaketråkk: Med fokus på ME-syke barn og unge: Barnelege Dr Nigel Speight (UK) intervjuer fra jan/feb 2013 oversatt til norsk | ToTo NeuroImmunologisk Kurativ Behandling

Legg igjen en kommentar

Kommenter

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *