Seminar 30: Diagnoseverktøy for ME, dr. Nigel Speight 14 jan 2014

Wetenschap voor Patiënten (Vitenskap til pasienter)
Vi har oversatt utskrifter av dr Speight sine intervjuer med den nederlandske ME-foreningen, med tillatelse:

Hvordan bør ME diagnostiseres?

Hvordan man setter ME-diagnose? Det grunnleggende er å basere den på en svært nøye historikk. Dette kan faktisk ta opp mot en time, ettersom pasietene har så mange kompliserte symptomer. Så ettersom det ikke er noen test man kan ta for å bekrefte tilstanden, er det viktig å få mest mulig historikk, det er hovedverktøyet. Så dette er det vi kaller en klinisk diagnose som balanserer på sannsynlighet uten noen god bekreftende test for øyeblikket.

Hva slags diagnostiske tester bør tas?

Innen pediatri er bildet relativt klart. Det er langt færre differensialdiagnoser enn hos voksne, og som sagt er grundig historikk hovedmåten å få satt en positiv klinisk diagnose, hvis det altså er denne sykdommen. Det er ikke noen definitiv test som kan bekrefte den. Grunnen til at vi tester, er ganske enkelt for å utelukke om det kan være andre sykdommer som kanskje ligner på ME. I praksis er det ikke så veldig mange tilstander som ligner så mye på ME hos barn.

Hva er de viktigste sykdommene man skal utelukke?

Når du setter en ME-diagnose må du selvfølgelig ha en differensialdiagnose, og du må tenke igjennom andre muligheter. I pediatri er det vanligvis ganske greit, men klinisk må du tenke nøye gjennom om det er noe atypisk ved bildet. Jeg har sett pasienter som har kommet til meg med en ME-diagnose som har vist seg å ha en hjernesvulst. De kan ha myastenia gravis, de kan ha Addison’s disease, men alle disse sykdommene er sjeldne og ME er egentlig ganske vanlig. Rutinemessig klinisk undersøkelse gjør at situasjonen blir klar.

kortlenke til denne siden: http://wp.me/p3VLNe-e7

http://www.youtube.com/watch?v=aMBUN5nQZUc

Det er lov å dele alle transkripsjoner fra prosjektet Wetenschap voor Patiënten (Vitenskap til pasienter), så lenge man tydelig oppgir ME/cvs Vereniging, www.me-cvsvereniging.nl som kilde.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

0 svar til Seminar 30: Diagnoseverktøy for ME, dr. Nigel Speight 14 jan 2014

  1. Tilbaketråkk: Med fokus på ME-syke barn og unge: Barnelege Dr Nigel Speight (UK) intervjuer fra jan/feb 2013 oversatt til norsk | ToTo NeuroImmunologisk Kurativ Behandling

Legg igjen en kommentar

Kommenter

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *