NKT svarer om korona og ME

Styret i foreningen ME-foreldrene sendte 3.4.2020 (datert 4.4.) brev til Nasjonal kompetansetjeneste for CFS/ME med spørsmål om koronaepidemien og ME. Vi fikk svar allerede 7.4.

Leder for kompetansetjenesten, Ingrid B. Helland, svarer slik:

Helsemyndighetene har kommet med en rekke råd for å unngå smitte av covid-19. Det er spesielt viktig at personer med kronisk sykdom følger disse rådene. Pasienter med CFS/ME må derfor følge ekstra nøye anbefalingene og holde seg hjemme, begrense kontakter og på alle mulige måter unngå å utsette seg for smitte. For de som blir smittet, vil behandlingen sannsynligvis være lik som for andre pasientgrupper.

Vi er enig i at det vil være interessant å se om pasienter som har gjennomgått infeksjon med covid-19 er i fare for å utvikle CFS/ME. Vi har derfor tatt kontakt med eventuelle samarbeidspartnere i forhold til et prosjekt for å undersøke dette.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Vi har forståelse for at svaret måtte bli litt kort, men det er tydelig at de tar ME som fysisk sykdom på alvor. Det er et viktig signal til pasientgruppen og pårørende.

Mange har vært usikre på om ME-syke tilhører risikogruppene. Rådet om at også ME-syke må unngå smitte må kommuniseres tydelig til både pasienter, pårørende og ikke minst helsesektoren.

Vi er selvsagt spente på å høre mer om hvordan kompetansetjenesten tenker å undersøke faren for å utvikle ME i etterkant av covid-19, eventuelt også fare for forverring av ME, og hvem de ser som potensielle samarbeidspartnere i den forbindelse.

Her kan du se pdf av
svaret fra NKT til ME-foreldrene

Vårt brev finner du her:
Brev til NKT om koronapandemien og ME

Dette innlegget ble publisert i Brev til offentlige instanser, ME. Bokmerk permalenken.

4 svar til NKT svarer om korona og ME

 1. Tilbaketråkk: Nytt brev til NKT om pandemien | ME-foreldrene

 2. Inger Marie Bye Skulbru sier:

  Hei, har ei venninne med ME som legen mente var smittet med covid 19. Hun fikk ikke teste seg og på corona telefon mente de hun ikke var i risikosonen. Så da stemmer ikke det i artikkelen eller er det dårlig informasjon mellom instansene?

  Mvh Inger Marie Bye Skulbru

  • Hei! Det kan virke litt uklart, men når helsemyndighetene snakker om risikogrupper i forbindelse med pandemien, er de mest opptatt av hvem som har økt risiko for å få et alvorlig forløp av covid-19. WHO har jo klassifisert ME som en nevrologisk sykdom, og da kan man tolke det slik at ME-syke er i risikogruppen. Samtidig er ikke ME nevnt eksplisitt i forbindelse med hvem (inkludert pårørende) som har rett til å være hjemme fra jobb og skole/barnehage. Ved ME vet vi at alle påkjenninger, både infeksjoner, sykehusinnleggelser og hyggelige ting, kan føre til en forverring av ME. Derfor er det viktig å følge rådet om å prøve å unngå å bli syk når man allerede har en kronisk sykdom.

   Vi har også fulgt opp med et nytt brev til Nasjonal kompetansetjeneste for CFS/ME: https://www.me-foreldrene.no/nytt-brev-til-nkt-om-pandemien

   God bedring til din venninne.

 3. nofu sier:

  Dr Scheibenbogen i Tyskland planlegger en studie på ME-pasienter som har fått påvist coronainfeksjon, se https://www.mecfs.de/informationen-zu-covid-19-corona/

Legg igjen en kommentar

Kommenter

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *