Melding til barnevernet

Mange barn med ME har høyt fravær fra skolen.  Selv om de gjerne vil, så er det ofte helt umulig for dem å mobilisere nok krefter til å komme seg på skolen.  Dette er fortvilende både for barna selv og for foreldrene deres, særlig når de som skal støtte og hjelpe heller legger sten til byrden.

Stadig oftere får vi høre om at det blir sendt bekymringsmelding til barnevernet når syke barn er borte fra skolen.

Gutten til Hege ble syk som 10-åring.  Han gikk fra å være en aktiv og sportsinteressert gutt til å bli stadig sykere.  Da gutten fikk økende skolefravær pga sin ME, sendte skolen bekymringsmelding til barnevernet, uten å ta kontakt med guttens foresatte først.  Isteden hørte de på bygdesladder om at gutten satt oppe hele natta og spilte dataspill. Gutten til Hege hadde vært til utredning på Haukeland sykehus, og hadde papirer derfra som dokumenterte at han var syk.  Allikevel sier Hege sier hun møtte en vegg av inkompetanse, der de som skulle hjelpe helt så bort fra legens epikrise.

Til slutt ble situasjonen så tilspisset at først mor og så kommunen engasjerte advokater.

Her er saken omtalt i Sogn Avis 7. februar 2018:
Medan guten henna sakte vart dårlegare og dårlegare, møtte Hege Wangen Aarhus det ho oppfatta som ein vegg av inkompetanse, uvilje og mangel på evne til – eller verre, vilje til å forstå det som skjedde, i det kommunale service- og hjelpeapparatet.

Sogn Avis

Hege sier sjøl: «I mitt tilfelle har eg oppdaga at det finnes ein del reglar som skal beskytte oss, og andre sjuke. Men reglane virker ikkje fordi menneska i systemet ikkje kan dei, og fordi dei jobbar ut fra det dei trur dei ser (det dei trur dei skjønnar) utan å ta hensyn til det faktiske: ME er ein sjukdom og det dei ser er utfallet av sjukdommen. Dei legg kun vekt på korleis sjukdommen framstår for dei som ikkje kan og forstår ME. Eg har lenge sagt; korleis enkelte i bygda oppfatter oss får bli det samme, men eg forventar at helsesøster og rektor som fagfolk gjer jobben sin og setter seg inn i sjukdommen til den dei skal ha med å gjere. Men som me ser er dette dessverre ikkje ein selvfølge, meir som ei mangelvare.»

«Grunnen til advokat fra kommunen sin side, er at rektor/rådmann ikkje heller i ettertid ønsker å møte meg for å forklare kvifor dei ikkje tok kontakt på forhand og kvifor dei handla som dei gjorde», forteller Hege til ME-foreldrene.
Barnevernet tok kontakt, undersøkte og henla saken. Selv om familien er glade for at saken ble henlagt, har dette vært en unødvendig merbelastning for familien.

Helse- og skolemyndighetene har ikke villet uttale seg om saken i Sogn Avis.  Klagen fra Hege er ennå ikke avgjort, men ligger «på bordet» på høyeste hold i kommunen.

Saken til Hege ligger bak betalingsmur, men kan leses her: http://www.sognavis.no/siste-nytt/nyhende/–rektor-og-helsesyster-trudde-meir-p-bygdesladder-enn-p-epikrise

Dette innlegget ble publisert i Barn og unge med ME, ME, ME og skole, Medieoppslag, pårørende, Personlig fra pårørende og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Kommenter

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *