Kan du legitimere deg?

Da den ME-syke hjemme hos oss fylte 16 år, dukket det opp et nytt problem.

Den ME-syke er husbunden, slik som mange andre med ME, og det er vi foreldre som må hente medisiner på apoteket, og ordne det meste som må ordnes av oppgaver utenfor huset.

Vi var på apoteket for å hende medisin på resept. Der fikk vi beskjed om at pasienten nå var blitt så gammel at vi måtte ha fullmakt for å hente ut medisinene.
«Fyll ut dette skjemaet», sa farmasøyten, og ga oss et ark vi kunne ta med hjem for å få underskrift fra den syke. På skjemaet står det skrevet: «Ved innlevering av dette skjema til apoteket skal den som har fått fullmakt vise sin egen legitimasjon og fullmaktgivers legitimasjon/eventuelt kopi av fullmaktgivers legitimasjon.»

Jaha.

Vi sjekker passet som den ME-syke fikk da vi var på ferie for noen år siden.
Barn og unge har pass somBilderesultat for norsk pass illustrasjonsbilde går ut på dato etter fem år hvis de er under 16, og etter tre år hvis de er under 10 år. Vår ME-syke var under 10 da vi fikk ordnet pass sist. Det var utløpt for lengst. ME-pasienten er som sagt husbunden, og det å skaffe nytt pass er en oppgave omtrent like stor som å bestige Kilimanjaro for en frisk. Høydesyke inkludert.

 

Bankkort da, der er det bilde bakpå. Nei, for å få bankkort med bilde må man møte opp i banken, med begge foreldre samtidig. Det er like vanskelig å møte opp i banken som å møte opp på passkontoret. Og for å opprette en selvstendig bankkonto må man uansett legitimere seg, selv for å få hentet et kort uten bilde. Noen steder kan man bestille en konto ved hjelp av bank-ID, men for å få det må man ha legitimasjon. Og bankkort som legitimasjon skal visstnok fases ut.

Det er ikke bare på apoteket man må ha legitimasjon. For å få utbetalinger og kunne logge seg på Nav, må man ha Bank-id.

Hva gjør man da, for å få ordnet legitimasjon slik at man kan få ordnet alt som skal ordnes?

Vi har sjekket litt:

Man kan ordne med fullmakt til å se reseptene til barna over 16 år på MineResepter.no og helsenorge.no – men man må legge ved kopi av gyldig legitimasjon… Når det først er i orden, får man faktisk enklere tilgang til disse reseptene enn til yngre barns resepter, som må søkes opp hver gang.  En annen løsning er at foresatte, som har ansvaret for barn under 18 år, skriver en fullmakt til seg selv, som de kan ta med til apoteket. Da har man løst akkurat dette problemet for to år.

Banken må se legitimasjon med bilde for å kunne åpne konto, utstede kort osv. Det er bestemt av lovgiverne. Derfor må den unge ha pass.  I tillegg må de møte opp personlig hvis det skal tas bilde til bankkort.

For å komme inn på Navs nettsider, kan man bruke kodene til Min ID. Disse kommer automatisk i posten før man skal søke plass på videregående skole. MEN, når barnet blir over 18 år, må det Bank-ID til for å komme inn på sidene med høyest sikkerhet. Det samme gjelder for å heve utbetalingsblanketter fra Nav – som er det man får hvis man ikke har egen konto. Og nå nytter det ikke lenger med foresattes fullmakt.

For å få pass, kan man ta med bilde selv. Politiet legger til et notat på meldingen til de som skal trykke passet om at barnet har en sykdom som gjør at dette bildet er det beste som ble tatt, og da går det stort sett igjennom. Man kan også (i hvert fall i Oslo) få ambulerende passkontor hjem. Men passet får da ikke fingeravtrykkgjenkjenning og er kun gyldig ett år.

Det koker altså ned til at den unge må ha gyldig pass.

-og da var vi igrunnen like langt …

Kortlenke for deling: http://wp.me/p3VLNe-1iF 

 

This entry was posted in Barn og unge med ME, ME, Personlig fra pårørende and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Kan du legitimere deg?

  1. memhj says:

    Heia der alle 🙂 Fint at dere setter forkus på denne utfordringen, for ja vil kalle det _det_. har nu samme problem. ingen gyldig leg (bortsett fra bankkort). Kanskje ikke så rart at vi hever øynene når vi leser om land som England, som sier at gass og energiregninga er Id… hmmm…tenker på vergelov (eller hva det heter) om der kan være muligheter der??

    Samtidig at det er greit at lovene er strege mht til id-tyverier osv. men ja det popper opp “ting”

  2. Har vært der. Hun var “medisinsk myndig” ved 16 år, men KUN “medisinsk”. Jeg og Lilli-Ann måtte skrive fullmakter til oss selv, for når det gjelder å gi fullmakt er de IKKE myndig.
    Tragikomisk.

Leave a Reply

Kommenter

Your email address will not be published. Required fields are marked *