I 2024 ble det gjennomført en høring om fraværseglene i videregående skole i ny forskrift til opplæringsloven og ny forskrift til privatskoleloven. Høringsfristen var 08.04.2024.

Her kan du lese hva vi svarte på de enkelte spørsmålene, vi tar kun med de spørsmålene vi svarte på. Spørsmålene står i fete typer, dvs at «våre vurderinger» betyr departementets vurderinger, svarene våre står i kursiv.
Dersom du ønsker mer informasjon om selve høringene eller bakgrunnsinformasjonen til de enkelte spørsmålene, finner du dette her. ME-foreldrenes svar ble levert i tide, men svaret ble uheldigvis ikke samtidig publisert på våre egne nettsider.
.
Vi svarte på følgende spørsmål:
Pkt 6 Våre vurderinger
Mener dere det bør angis nærmere hva som skal til for å registrere en time fravær fra undervisningen ved forsentkomming?
Ja
Dersom ja, hva mener dere grensen bør være?
Me-foreldrene mener 15 min, men hvis forsinkelsen skyldes forhold eleven ikke rår for, f.eks forsinkelse i trafikken, bør det ikke regnes med.
Er dere enige i forslaget om at alt fravær skal telle med i beregningen av fraværsgrensen? Se pkt. 6.4.1
Nei
Kommentar
Me-foreldrenes synspunkt er at dette vil slå uheldig ut for funksjonshemmede og kronisk syke. Det er i dag andre muligheter til å motta læring enn å delta i klasserom, f.eks digital undervisning. Å sammenligne skulk med funksjonshemming og sykdom virker unyansert og diskriminerende.
Er dere enige i at forslaget om å videreføre tap av karakter (IV) i faget som konsekvens ved overskredet fraværsgrense? Hvis nei, begrunn gjerne. Se pkt. 6.4.2
Nei
Kommentar
ME-foreldrene mener at det er flere måter å sette karakterer på enn å være på skolen. Det kan gis oppgaver, prøver, framføringer digitalt som kan besvares hjemmefra, hjemmeundervisning, vi har nevnt digital undervisning. Dessverre er mulighetene digital undervisning innskrenket i den nye opplæringsloven, noe som vi synes er uheldig. Mange med ME kan delta i digital undervisning, hvis de kan bestemme tidspunkt og opplegg selv. (Dette vil også kunne gjelde de som har Long Covid).
Mener dere det er tilstrekkelig om det fremgår av merknad til paragrafen at beregningen av fraværsgrensen kun skal gjøres én gang per år? Se pkt. 6.4.2
Vet ikke
Er dere enige i vårt forslag om å innføre en plikt for skolen å tilby en samtale med elever som når en viss mengde fravær og før fraværsgrensen er overskredet, som tiltak for å øke nærvær? Se pkt. 6.4.4
Ja
Kommentar
ME-foreldrene ser dette som positivt, men det forutsetter at det ikke skal være en «oppdragende» eller en samtale der ansvar og skyld for for fraværet blir lagt på elevene. Skolen må være innstilt på å finne årsaken til fraværet og gjennom det tilrettelegge for at eleven skal kunne få tatt sin utdannelse. Det vil si, om nødvendig, finne tiltak som ikke bare går på oppmøte på skolen.
Mener dere elevens foreldre bør inviteres til samtalen dersom eleven ønsker det? Se pkt. 6.4.4
Ja
Kommentar
Foreldrene for ME-syke barn og unge må ofte være deres talerør. I dårligere faser klarer ikke barnet/ungdommen selv å fremføre hva hen ønsker, og de blir også fort slitne i samtaler med personer de ikke kjenner godt.
Mener dere plikten til å tilby samtalen bør inntre ved en konkret prosent fravær i faget? Se pkt. 6.4.5.
Vet ikke
Kommentar
Både ja og nei. Hvis årsaken er kjent, f.eks med en legeattest, kan det tas ved behov. Dersom det ikke er det, bør det tas ved en konkret fraværsprosent.
Kommentar
Vi forutsetter at denne samtalen også tilbys ved alternativ 2, så halvparten av fraværsgrensa.
Hvis nei, bør samtalen gjennomføres som en del av fylkeskommunens oppfølgingsplikt i ny lov § 10-6? Se pkt. 6.4.5. Er det i så fall behov for at oppfølgingsplikten suppleres med veiledning for en slik samtale?
Ja
Er dere enige i forslaget om å erstatte kravet om at helsefravær må dokumenteres med legeerklæring, med en egenmeldingsordning? Se pkt. 6.4.6
Ja
Er dere enige i forslaget om at også andre årsaker til fravær skal dokumenteres med egenmelding? Se pkt. 6.4.6
Ja
Er dere enige i forslaget om at det er elevens foreldre som leverer egenmeldingen frem til eleven er 18 år? Se pkt. 6.1.7, jf. 6.4.6
Ja
Kommentar
Det forutsetter at elevene selv godkjenner dette fra de er 16 år. Hvis ikke, må det finnes en alternativ måte.
Er dere enige i vårt forslag til endringer i rektors mulighet til å vurdere at elever som har mer fravær enn fraværsgrensen tillater, likevel skal få karakter? Se pkt. 6.4.7
Ja
Kommentar
Dersom faglærer har karaktergrunnlag, som vi tidligere påpeker kan fås utenom å måtte møte på skolen.
Er dere enige i forslaget om at den øvre grensen for rektors skjønn er om faglærer har grunnlag for å sette karakter i faget for eleven? Se pkt. 6.4.7
Ja
Mener dere det er behov for tydeligere føringer for rektors vurdering i forskriften eller i veiledningen? Se pkt. 6.4.7
Kommentar
Ja, ellers kan det bli ulik praksis.
I tilknytning til alternativ 1 (fraværsgrensen), er dere enige i vårt primære forslag (alternativ a) om å ikke videreføre reglene i dagens § 3-45 om føring av fravær på vitnemål og kompetansebevis? Se pkt. 6.4.8
Ja
Er dere enig i at fravær inntil 2 dager i forbindelse med feiring av religiøse høytidsdager enn de offentlige helligdagene, bør telle opp mot fraværsreglene? Hvis nei, utdyp gjerne svaret. Se pkt. 6.4.11.
Ja
Mener dere det er behov for særskilt regulering av fravær knyttet til offentlige medvirkningsprosesser/politisk arbeid eller andre fraværsgrunner opp mot fraværsgrensen? Hvis ja, hvordan mener dere dette bør gjøres?
Ja
Mener dere det fortsatt bør være en forskriftsfestet mulighet til å avtale organisert studiearbeid? Se pkt. 6.4.12.
Ja
Har dere andre innspill?
Kommentar
ME-foreldrene synes dette er et rotete opplegg.
Vi er enig i alternativ 2, men vi er usikre på om hvordan det egentlig vil slå ut. Vi har merket oss at fullføringsreformen brukes som et argument for å gi IV, da elevene kan ta VGO over flere år. Vi mener dette er selvmotsigende, da en hensikt med fraværsgrensen er å fremme skolenærvær, mens det også sies at dersom de ikke får karakter, kan de ta fagene over flere år. Disse elevene vil da miste det sosiale i klassen, og det kan medføre at de dropper ut.
Forskningen som det henvises til, viser at fraværsgrensen ikke har bedret situasjonen for de svakeste elevene, men har fungert for de som trengte et intensiv for å komme seg på skolen. ME-foreldrene mener at skolene/skoleeier må finne ut hvorfor fraværsgrensen ikke fungerer for de svakeste og tilrettelegge for dem. Det ble nevnt at en del har problemer med å komme tidsnok, kanskje noe undervisning kan legges til senere tidspunkt (forskning viser at tenåringer har problemer med å våkne tidlig på morgen, pga omprogrammering av hjernen).
Er dere enige i vårt forslag om å inkludere fravær i forbindelse med den teoretiske og praktiske delen av førerprøven til førerkortet klasse B, i fravær som kan unntas fraværsgrensen i fag? Se punkt 6.2, jf. pkt. 6.5.1
Ja
Er dere enige i forslaget om å erstatte kravet om at helsefravær må dokumenteres med legeerklæring, med en egenmeldingsordning? Se punkt 6.1, jf. 6.5.1
Ja
Er dere enige i forslaget om at det er elevens foreldre som leverer egenmeldingen frem til eleven er 18 år? Se punkt 6.5.1
Ja
Kommentar
Det forutsetter at elevene godkjenner det.
Mener dere at elever mellom 16 og 18 år i tillegg bør kunne fremlegge legeattest for helsefravær? Se pkt. 6.5.1.
Ja
Er dere enige i forslaget om at dagens fraværsgrense på 10 prosent av årstimetallet i fag videreføres?
Nei
Hvis nei, mener dere at fraværsgrensen bør differensiere mellom store og små fag? Utdyp gjerne hva dere mener fraværsgrensen bør være i små fag.
Vet ikke
Er dere ellers enige i forslaget i alternativ 2 om videreføring av dagens regler om fraværsgrense?
Vet ikke
Kommentar
ME-foreldrene mener både alternativ 1 og 2 er unyanserte. Vi savner elevenes stemme. For oss virker det at det menes at elevens fravær skyldes latskap (skulk), men det kan være mange grunner til det. F.eks er skolen blitt mer teoretisk, og de som er mer praktisk anlagt, finner ikke motivasjon til å ta den utdannelsen de har valgt, men har ikke alternativ som passer for dem. For unge med ME, kan det å møte på skolen medføre at de ikke klarer å få med seg undervisningene fordi de ikke tåler mange mennesker rundt seg, støy, mye lys og lyd, reisevei og tidlig oppmøte. Dette medfører ofte at de blir sykere og kan få langvarig fravær. Som regel kan de enten delta (litt) på skole eller sosialt, men ikke begge deler på en gang. Dette gjelder også andre diagnoser, og vi mener at mange av de som har Long covid, vil slite med det samme.
I tilknytning til alternativ 2 (fraværsgrensen), er dere enige i vårt primære forslag (alternativ a) om å ikke videreføre reglene i dagens § 3-45 om føring av fravær på vitnemål og kompetansebevis? Se pkt. 6.5.2
Ja
Har dere andre innspill?
Kommentar
ME-foreldrene mener det er diskriminerende å ikke ta hensyn til langvarig/kronisk sykdom og funksjonsnedsettelse.
Vi er enig i alternativ 2, men vi er usikre på om hvordan det egentlig vil slå ut.
Vi har merket oss at fullføringsreformen brukes som et argument for å gi IV, da elevene kan ta VGO over flere år. Vi mener dette er selvmotsigende, da en hensikt med fraværsgrensen er å fremme skolenærvær, mens det også sies at dersom de ikke får karakter, kan de ta fagene over flere år. Disse elevene vil da miste det sosiale i klassen, og det kan medføre at de dropper ut.
Uansett bør alt fravær grunnet av funksjonshemming og kronisk sykdom unntas fraværsregelen. Disse elevene må være sikret god individuell tilrettelegging, i jevnlig og tett samarbeid skole – elev/hjem, slik at de kan fullføre videregående opplæring i forhold til sin egen kapasitet. Det må også tas hensyn under utredning av sykdom, for ME kan det ta flere år.
Vi ser ikke noe om det som i dag kalles spesialundervisning, og hvordan er dette tenkt å bli tilpasset i det nye opplegget.
Forskningen som det henvises til, viser at fraværsgrensen ikke har bedret situasjonen for de svakeste elevene, men har fungert for de som trengte et intensiv for å komme seg på skolen. ME-foreldrene mener at skolene/skoleeier må finne ut hvorfor fraværsgrensen ikke fungerer for de svakeste og tilrettelegge for dem. Det ble nevnt at en del har problemer med å komme tidsnok, kanskje noe undervisning kan legges til senere tidspunkt (forskning viser at tenåringer har problemer med å våkne tidlig på morgen, pga omprogrammering av hjernen).
7. Ren egenmeldingsordning eller egenmeldingsordning med kvote
Mener dere en ren egenmeldingsordning eller en egenmeldingsordning med kvote, er den beste løsningen?
Ren egenmeldingsordning er den beste løsningen
9. Vår anbefaling
Er dere enige i vår anbefaling om forslag til nye fraværsregler tilsvarende alternativ 1 (fraværsgrensen) og alternativ a (føring av fravær)?
Ja