Heldigitalt skolealternativ

ME-foreldrene har i dag, 11. desember 2020, sendt et brev til kunnskapsminister Guri Melby der vi foreslår å opprette en nasjonal heldigital skole.
Brevet lyder slik:

Tiden er inne for et heldigitalt skolealternativ

I halvåret som har gått, har vi hatt en bratt læringskurve på sosiale kommunikasjonsplattformer. Vi vet nå mer om hva som fungerer. Mange av oss har bedre utstyr på plass hjemme, og noen har innredet kleskott og loft-stuer til hjemmekontor, mens andre sitter med laptop eller nettbrett på fanget støttet opp i senga eller sofakroken.

Unge med ME har endelig kjent seg mindre annerledes. Når normen er å være hjemme, ta det med ro, møte få folk ad gangen, kan mange leve omtrent som andre.

Funksjonshemming er gapet mellom forventninger og muligheter sies det. I lock-down-tida fikk vi oppleve en reduksjon av gapet, og derved en reduksjon av funksjonsnedsettelsen som følger av sykdommen.

Barn og ungdom som er langtidssyke har i årevis etterlyst fleksibel og tilpasset undervisning hjemme der de er, i omfang og tempo ut fra helse og forutsetninger. Noen steder i landet har det latt seg gjøre. Mange steder har det ikke latt seg gjøre. Våre unge har selv funnet frem til internasjonale læringsressurser, og fulgt dem i det omfanget de har hatt helse og krefter til. Denne læringen blir ikke målt eller dokumentert, men er drevet av en lærelyst som gjennomtrenger store helseproblemer.

Nå har vi muligheten til å innfri også langtidssyke unges rett til opplæring. ME-foreldrene vil herved utfordre Kunnskapsdepartementet til å se på muligheten for en nasjonal satsning for å fange opp langtidssyke unge som i dag får høyst varierende, lokale undervisningstilbud, eventuelt ingen undervisning.

Retten til tilpasset opplæring er krystallklar. Få kommuner og fylkeskommuner er i stand til å innfri denne retten for de som må undervises hjemme. De sliter når de skal undervise syke, husbundne elever, og samtidig undervise elevene som møter på skolen. Konsekvensene for ME-syke unge i dag er ofte en alvorlig sykdomsforverring i starten av sykdomsforløpet som resultat av at de presser seg til å møte på skolen og forsøker å innfri skolens forventninger. Når sykdommen så har ført til et langvarig funksjonstap, fritas mange fra opplæringsplikten fordi det ikke er noen mulighet til å tilpasse til et så lavt funksjonsnivå. Etter en periode med press og sykdomsforverring er det en lettelse å få fritak, og gi kropp og hode ro til å lete etter bedring.

For unge med ME anbefaler spesialistene prioriteringsnøkkelen 1) helse, 2) sosialt, 3) skole. Til tross for dette ønsker mange unge å prioritere skolefagene foran alt annet. Dersom diagnosen ME mistenkes og stilles tidlig nok, og prioritering etter gjeldende anbefalinger følges, vil det kanskje være mulig å unngå de alvorligste stadiene av sykdommen.  En heldigital skole med helsefaglig og spesialpedagogisk kompetanse vil kunne være fleksibel nok til å ivareta helsemessige hensyn. Skolen følger pensum fra læreplanen og individuelle opplæringsplaner etter sakkyndig vurdering for de som skal ha det.

Både i Norge og i mange andre land blir ME beskrevet som den vanligste årsaken til skolefravær. Jeg antar at det er flere enn ME-syke som vil ha nytte og glede av digital skole i deler av skoleforløpet. En heldigital skole vil kunne tilby et sosialt miljø der elever møtes likestilte. Kreative pedagoger vil få anledning til pionérvirksomhet, og erfaringene vil fortløpende gi grunnlag for utviklingsarbeid som kommer fagmiljøet og elevene til gode. Kanskje vil disse erfaringene bli nyttige for ordinære skoler også.

Tiden er moden nå. Kjære kunnskapsminister: ballen er din.

Tonje Lovang, spesialpedagog og styreleder i pasientforeningen ME-foreldrene

Dette innlegget ble publisert i Barn og unge med ME, Brev til offentlige instanser, ME, ME og skole. Bokmerk permalenken.

4 svar til Heldigitalt skolealternativ

  1. Støtter dette initiativet !!!
    Jeg har startet en Facebook – gruppe som heter Rett til digital undervisning . Vi håper å starte en forening som skal jobbe for retten til å bli undervist digitalt for elever som av ulike grunner ikke kan møte på skolen.
    Kanskje vi etterhvert kunne sett på mulighetene for et samarbeid om dette temaet ?

  2. Send oss gjerne kontaktinfo via Facebook-siden vår.

  3. Tilbaketråkk: Muligheter for heldigitalt skolealternativ med ny lov? | ME-foreldrene

Legg igjen en kommentar

Kommenter

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *