Egenandel for voksne hjemmeboende barn

Kan kommunen legge inntekten til alle i en husstand til grunn når de beregner egenandel for praktisk bistand til unge voksne? Nei, mente Linda Jakobsen i Drammen, og Helsedirektoratets jurist bekreftet dette: «Barn over 18 år, som fortsatt bor hjemme hos foreldrene skal [derfor] vurderes som enslige etter forskriften».

screenshot_20191126_1454295926043785595233147.jpg

Faksimile fra Drammens Tidende

Dette betyr at det kun er mottakeren av praktisk bistand som kan legges til grunn når kommunen beregner egenandel, når mottakeren er over 18 og bor hjemme hos foreldrene.

ME-foreldrene kjenner til at flere andre kommuner har gjort den samme feilen. Det betyr at mange kan ha betalt for mye i egenandel, noe det er viktig å få rettet opp i. For en del unge voksne gjør feilen det umulig å betale for praktisk bistand fra kommunen. De blir dermed (enda mer) avhengige av foreldrene – både i form av mer praktisk hjelp og ved at foreldrene betaler egenandel og/eller andre utgifter for dem. Derfor er det viktig at denne kunnskapen spres til alle landets kommuner, og til alle voksne barn som i kortere eller lengre perioder bor hjemme hos foreldrene pga sykdom, uavhengig av diagnose.

Da de ble klar over at de hadde tolket regelverket feil, jobbet Drammen kommune raskt. De endrer praksis, og har gått gjennom 1000 saker slik at de kan betale tilbake til de som har betalt for mye.

Minst en annen kommune har allerede rettet opp overfor en ung innbygger etter å ha blitt gjort oppmerksomme på svaret Linda fikk fra juristen i Helsedirektoratet I tillegg har flere andre kommuner begynt å se på saken. Nå håper Linda og sønnen at praksisen blir lik – og riktig – over hele landet.

Det har så klart vært tøft. Men når vi klarte å få endret feil praksis og vi også hører fra andre kommuner at de også endrer praksis, blir vi så klart glade. Vi håper at vår historie når ut til alle som kanskje har måttet betale for mye i egenandeler, slik at alle kan få gjort urett rett. Takk til alle dere som har støttet oss, sier Linda.

Hvis du tror at du eller din familie har blitt rammet av tilsvarende feil, kan du ta kontakt med pasientombudet som kan hjelpe med klage til kommunen. Du kan også vise denne artikkelen til kommunen.

Les mer om saken her: Lindas kamp for BPA til sønnen

Her er Drammens Tidendes oppslag om at kommunen har rettet opp i praksisen (betalingsmur) Avisen har skrevet en serie med artikler i forbindelse med denne saken. Alle er bak betalingsmur.

Behov for hjelp eller mer informasjon?

Helsedirektoratet har ansvar for å bruke og å fortolke lover innen sitt område
Oversikt over pasientombud i fylkene
Medlemsfordelen juridisk bistand

Dette innlegget ble publisert i ME, ME og juss, Medieoppslag, Om hjelpesystemene, Rettigheter. Bokmerk permalenken.

7 svar til Egenandel for voksne hjemmeboende barn

 1. Tilbaketråkk: Lindas kamp for BPA til sønnen | ME-foreldrene

 2. Tilbaketråkk: Klassejus på kryss og tvers – Nav-skandalen. – Ninnorskabloggen

 3. Hei,

  Hvilken forskrift er det snakk om her, slik at man kan vise til riktig forskrift til kommune og tjenester?

  Tusen takk!

 4. Hei,

  Hvilken forskrift er det snakk om her, slik at man kan vise til riktig forskrift i kontakt med kommune og tjenester?

  Tusen takk!

 5. Det er to relevante forskrifter: en om forsørgelsesplikt og en om egenandeler.

  I den andre saken om Linda og sønnen (lenke i denne), står det blant annet:

  «Forskriften om egenandel skal sees i sammenheng med forsørgelsesplikten, forklarer juristen, og det er kun ektefelle og foreldre til barn under 18 år som skal medregnes i husstanden i denne sammenhengen. «Barn over 18 år, som fortsatt bor hjemme hos foreldrene skal derfor vurderes som enslige etter forskriften» og i disse tilfellene er det hovedregelen som gjelder: Egenandel kan bare kreves av den som mottar tjenesten.

  Juristen konkluderer med at paragrafen som Drammen kommune har brukt ikke gir adgang til å inkludere andre i husstanden uten forsørgelsesplikt, når de skal regne ut egenandel ved praktisk bistand, og skriver:

  «Det er derfor ikke adgang etter egenandelsforskriften for å iberegne inntekter til foreldre av voksne hjemmeboende barn i vurderingen av «husstandens samlede skattbare nettoinntekt før særfradrag» jf. § 10 første ledd.»»

  Vi anbefaler at du kontakter pasientombudet i kommunen din og ber dem hjelpe deg. Gi gjerne disse artiklene både til pasientombudet og kommunen.

  Lykke til!

  Mvh ME-foreldrene

Legg igjen en kommentar

Kommenter

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *