CRPD bør inkorporeres i menneskerettsloven!

I går, 15.1.2023, kom gladnyheten at ekspertutvalget som ble nedsatt for å vurdere saken, har konkludert med at CRPD bør inkorporeres i menneskerettsloven!

Illustrasjon fra Statsforvalteren i Troms og Finnmark

CRPD står for «Convention on the Rights of Persons with Disabilities», d.v.s. rettigheter til mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Dette øker sannsynligheten for flertall ved Stortingsbehandling også.

Inkorporering av CRPD ville gjort det mye enklere å håndheve alle de «myke» rettighetene vi har i Norge. Eksempelvis ville det nok blitt enklere å få BPA, samt annen tilrettelegging for funksjonshindrede.

Hvilken betydning har inkorporering?

Inkorporering i menneskerettsloven vil medføre at CRPD får forrang foran annen norsk lov. Det blir derfor vanskeligere for statlige instanser, forvaltningsinstanser og domstoler å slippe unna med kreative tolkninger av norske lovbestemmelser dersom det uansett strider med CRPD.

Skrevet av jusstudent Victor Håland

Oppslaget på regjeringens nettsider: https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/presseinvitasjon-kultur-og-likestillingsministeren-mottar-utgreiing-om-crpd/id3021460/?fbclid=IwAR15SXZd1_Fd9u1NPsSzgAXZWBTT7tscaiat9DO-8wMCeGUWdhA-rUJrvr4_aem_AUTEYRLnjc0yGphG5ddcmzo0kUFQmXdPobt01LMANBMXBuuqJ1w75jCPoUFeH5y-ZRE

Dette innlegget ble publisert i ME og juss, Rettigheter og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Kommenter

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *