Bokanmeldelse – Livssorg i familien

Denne boka gjorde det godt å lese! Litt godvondt. Det kjennes nesten som om forfatteren tar tak i og støtter deg når du leser de første kapitlene.

Livssorgen er den sorgen som oppstår når livet ikke ble slik du hadde tenkt. Det er den sorgen som kan oppleves som familie når et eller flere av barna strever med noe eller er rammet av sykdom, kanskje en sykdom som vil føre til tidlig død. Ved å ta livssorgen på alvor, kan man også få bedre plass til livsgleden.

Forfatteren deler livssorgen i flere typer sorger, og vier et kapittel til hver type.  Hvert kapittel avsluttes med oppgaver som leseren kan gjennomføre alene eller sammen med familien.

Den første delen av boka handler om de forskjellige typene av livssorger. Et kapittel handler om omsorgstretthet og ett om døden. Den siste delen av boka tar for seg verktøy som kan hjelpe i sorgen.

Språket er empatisk, boka velskrevet og lettlest, kapitlene korte. Mens oppgavene gjør at en får satt ord og tanker på det en strever med, og kanskje finne noen lysninger. Og løsninger.

Hun bruker metaforer som treffer godt, blant annet flamingoer. Hvorfor hun bruker det, er godt forklart i boka, men vi kan si så mye som at vi ME-foreldre nok er ganske hvite flamingoer, i hvert fall i perioder.

Boka inneholder sitater fra familier som har opplevd eller opplever livssorg.  Den har også noen gode kommentarer, som for eksempel: ”Ja, det er lenge siden, men det er i dag.” For ja, selv om ME kanskje gjorde sitt inntog i familien for lenge siden, faktisk mange år, så er det jo fortsatt utfordrende i dag.

Forfatteren har forslag til flere måter å håndtere sorgen på, både for en selv, medforeldre, søsken, den syke selv og sammen med medforelderen og alle til sammen. Jeg ser at ved å gå gjennom oppgavene, kan en få sortert tanker og følelser, og finne tid til å både å sørge og glede seg over de små tingene.

De kapitlene vi tenker kanskje er mest sentrale for ME-foreldre, er skjult livssorg, kontinuerlig livssorg, livssorgen vi har som foreldre, livssorg som meg, som søsken, hos barnet som rammes og som familie. I tillegg til kapittelet som omhandler omsorgstretthet, noe mange pårørende til ME kan bli utsatt for.

Livssorg i familen er et godt verktøy for å håndtere stress, vonde følelser og sorg når en har syke barn. Vi sitter igjen med en positiv følelse, selv om det er et alvorlig og tungt tema hun skriver om. Hovedsaken i boka er å hjelpe med livssorgen, og det synes vi det blir gjort på en meget god måte. Også pårørende til barn som mobbes eller har andre utfordringer enn de som er spesifikt nevnt i boka, kan ha nytte av den.

Kjære Janette. Tusen takk for at akkurat du har skrevet akkurat denne boka. Den er herved anbefalt!

Fakta

LIVSSORG I FAMILIEN – Hvordan håndtere hverdagen når barna våre rammes? 
Av Janette Røseth 

Lenke til boka hos Frisk forlag (pris 349,00)

Litt om forfatteren – Janette Røseth
Janette Røseth er psykologspesialist med fordypning i klinisk arbeid med barn og unge. Hun jobber i dag som foredragsholder og driver egen praksis.
Starter medlemsportal om livssorg og livsglede 1.9.2022.

Tidligere utgitt: Livssorg – Når livet ikke ble som du hadde tenkt.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Kommenter

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *