Bok for deg som bruker Nav

Kristina Vedel Nielsen og Roger Pihl har sammen forfattet en nyttig bok for alle som bruker Nav, og det er jo faktisk de aller fleste av oss. Barnetrygd, fødselspenger, pensjon og sykemelding er de fleste borti før eller siden. Men hva når samarbeidet med Nav blir mer komplekst enn som så? Da kan det være fint med en bok som «Den lille røde bok for deg som møter Nav».

Boka kan brukes som oppslagsverk, og har kapitler der man kan slå opp og finne veiledning. Boka er skrevet i korte og lett forståelige setninger, ganske motsatt av det man møter i kommunikasjon med Nav selv. Boka er stort sett logisk oppbygd, men innimellom stusser leseren for eksempel over avsnitt med overskrift «Et lite tips», som viser seg å omhandle sykepenger under opphold i institusjon (sykehus eller fengsel); og et langt avsnitt om å starte egen bedrift som av en eller annen grunn har havnet sammen med informasjonen om arbeidsavklaringspenger. Disse avsnittene er plassert innimellom og er ikke nødvendigvis så lette å finne tilbake til hvis man skal lete opp informasjonen på nytt. Et register hadde vært svært nyttig her.

Noe vi ikke fant, var informasjon om pleiepenger, som man har krav på når barna er langvarig og alvorlig syke. Pleiepenger er omtrent som sykepenger, og man kan få utbetalt pleiepenger når barna er så syke at de ikke kan være alene hjemme. Sykehusleger kan skrive ut søknad om pleiepenger. ME-foreldrene har tidligere skrevet mye om pleiepenger, da det en periode var svært vanskelig å få. Det er heldigvis blitt enklere nå, men fremdeles er det noen som sliter hvis ikke barnet har kontakt med en sykehusavdeling. Tips om hvordan man kan gå fram og hva som er kriteriene for å få innvilget pleiepenger hadde absolutt fortjent en plass i denne boka.

Det viktigste tipset fra forfatterne er nok å selv være i forkant i kommunikasjonen med Nav, gjøre klar alt av papirer Nav kommer til å etterspørre, være hyggelig og på tilbudssiden. Da blir kommunikasjonen med Nav mye enklere.

Alt i alt en lettfattelig og kjekk bok som man absolutt bør ha i bakhånd den dagen man trenger hjelp – og det kan skje hvem som helst av oss. Med et godt register og litt tydeligere disposisjon hadde det vært innertier.

Dette innlegget ble publisert i Om hjelpesystemene og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Kommenter

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *