«Bare» på hytta

På Internett spres en avisartikkel som ild i tørt gress. Forbrukerøkonomen mener Norge går av hengslene og at folk som bare reiser på hytta ikke setter pris på hytta lenger. Helst skal man jorda rundt. Eller i hvert fall til Afrika – eller Florida.

– Vi drar alltid på hytta i ferien, og når jeg forteller hva vi skal, sier folk: «Å, skal dere bare på hytta?», sier forbrukerøkonomen. – Ellers er det bare å ta sykkelen eller beina fatt og bruke marka, eller dra på kanotur. Vi skal på kanotur i sommer, det er også veldig gøy for barna, sier hun. – Norge har jo verdens vakreste natur, så vi trenger ikke reise langt for å oppleve noe.


Vi skal ikke på hytta.

Vi skal ikke utenlands.

Vi skal ikke på kanotur.

Ungene skal ikke på sommerkurs, sommerskole eller sommerleir.


Vi har tilgang til hytte ved sjøen og hytte på fjellet. Vi har kano i garasjen. Vi har fått tilbud om sommeraktiviteter gjennom flere foreninger. Vi har god nok økonomi til å reise både til Afrika og Amerika. Men vi kan ikke.

Vi må være hjemme.

Vi tenkte vi skulle pusle litt rundt og pusse opp i ferien. Men vi kan ikke bruke motorsag eller slipemaskin, hammer eller gressklipper.

Det bråker for mye.

Hos oss har vi nemlig to ungdommer som ikke kan reise på ferie. De er syke. De tåler ikke bilturen til hytta. De tåler ikke å ta en badetur til tjernet i skogen. De tåler ikke å ta en kanotur på elva. De tåler ikke støyen på stranda der andre hjemme-ferierende er. De tåler ikke støyen fra pappas motorsag. De kan ikke sykle på butikken etter en is og spise den på veien hjem med en hånd på styret. De kan ikke pakke kofferten og reise på språkreise alene ut i verden for første gang. De må være inne selv om det er strålende sommervær ute.

©gansem

©gansem

Kanskje tåler de å spise ute på verandaen en sommerdag, men hvis naboene starter gressklipperen eller kommer bortom for å hilse på, så går de inn igjen. De tåler ikke belastningen med støy eller snakking og spising samtidig. Mobiliserer de krefter til å snakke litt med en slektning som kommer på sommervisitt må de hvile i flere dager etterpå. Da glir noen skarve ferieuker som sand mellom fingrene.
Barna har ME, de får ingen ferie.

– Det er viktig å tenke på at ferien er en tid hvor man skal slappe av og ta et pusterom fra hverdagen, sier forbrukerøkonomen.

Det pusterommet får ikke barna våre. De får bare fravær av (egne og andres) forventninger om at de burde vært på skolen.

Sykdommen tar ikke ferie.

This entry was posted in Barn og unge med ME, Medieoppslag, Personlig fra pårørende and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to «Bare» på hytta

Leave a Reply

Kommenter

Your email address will not be published. Required fields are marked *